Kokia yra žarnyno mikrofloros ir probiotikų įtaka sveikatai?

Jau senovės persų „gydytojų gydytojas“ Avicena (persų k. Abu Ali al – Husayn ibn Abd Allah ihn Sina) atkreipė dėmesį į maisto svarbą sveikatai, rekomendavo maitintis viso grūdo košėmis, duona bei vaisiais, turinčiais skaidulinių medžiagų. Nauji medicinos ir biologijos mokslų atradimai atskleidė labai didelę žarnyne esančios mikrofloros įtaką visoms organizmo gyvybinėms funkcijoms.
Suaugusio žmogaus žarnyne yra daugiau nei 1 kg įvairių rūšių bakterijų. Žarnyno bakterijų populiacija, realizuodama ypatingą organizmo homeostazę – trofostazę, palaiko mitybinį organizmo procesą nuo žarnyno iki visų vidaus organų. Mokslininkai nustatė, kad mikroorganizmai, panaudodami balastines ir skaidulines medžiagas, produkuoja papildomas maistines medžiagas. Daugiau skaitykite „Sveikatos mokymas − Patarimai“ skiltyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *