Gegužės 19 d. naujienos susijusios su COVID-19

PRADĖS VEIKTI KAVINĖS, BARAI, RESTORANAI

Nuo gegužės 18 d. duris galės atverti kavinės, restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo vietos, esančios uždarose patalpose. Lankytojus jos galės priimti tik, jei imsis priemonių, užtikrinsiančių ir lankytojų, ir darbuotojų saugumą.

Kavinės, restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo vietos, esančios uždarose patalpose, galės veikti nuo 8 iki 22 valandos. Darbo laiko ribojimas nebus taikomas lauko kavinėms ir gaminantiems maistą išsinešimui. Į patalpas turi būti įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias priemones dėvintys lankytojai, valgant ir geriant jų dėvėti nereikės. Prie įėjimo turi būti pateikta informacija, kad  nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kita), turi būti sudaryta galimybė tinkamai rankų higienai ir dezinfekcijai.

Viduje veikiančiose kavinėse, restoranuose, baruose ir kitose pasilinksminimo vietose atstumas tarp stalų turėtų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad tarp lankytojų būtų išlaikytas ne mažesnis nei 1 metro atstumas. Prie vieno stalo galima sėdėti ne didesnėmis nei 5 žmonių grupėmis, išskyrus šeimos narius.

Tiekti maistą bufeto tipo principu, kai maistą įsideda patys lankytojai, nebus galima. Cukraus, druskos, padažų ir kitų maisto produktų bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai, taip pat neturės būti patiekiama. Neturėtų būti naudojami daugkartinio naudojimo meniu, kuriuos liečia lankytojai. Jeigu tokie naudojami – jie turi būti dezinfekuojami po kiekvieno panaudojimo. Daugkartinio naudojimo staltiesės, padėkliukai, kurių negalima nuvalyti (skalbti) ir dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo, negali būti naudojami. Nebus galima lankytojams siūlyti apklotų.

Viešojo maitinimo įstaigose turi dirbti tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių. Darbuotojų sveikata turi būti vertinama kasdien prieš patenkant į viešojo maitinimo įstaigą. Darbuotojai privalo laikytis maisto gaminimo higienos, patalpų, inventoriaus dezinfekcijos taisyklių ir reikalavimų. Svarbu dažnai liečiamus paviršius dezinfekuoti po kiekvieno lankytojo. Visi šie reikalavimai galioja ir  uždaroms maitinimo įstaigoms, kurios maistą tiekia tik savo darbuotojams.

Plačiau skaityti:

http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/viduje-veikiancios-kavines-gales-neriboti-srautu-bet-bus-privalu-islaikyti-atstumus