Kas yra oksidacinis stresas ir kokia jo įtaka sveikatai?

Deguonis yra būtinas, kad egzistuotų gyvybė. Mokslininkai teigia, kad per kiekvieną mūsų organizmo ląstelę kasdien pereina milijonai deguonies molekulių, tokiu būtų maisto produktai yra paverčiami energija. Tačiau dėl tam tikrų aplinkybių deguonis gali daryti žalą žmogaus organizmui, nes apie 1,5 proc. viso sunaudoto deguonies ląstelėse yra paverčiama laisvaisiais radikalais, kurie turi galimybę pažeisti genetinę ląstelių medžiagą, arba DNR. Tokios pažeistos ląstelės besidaugindamos ilgainiui gali sudaryti vėžinių susirgimų židinius. Laisvųjų radikalų susidarymo išvengti negalime, tačiau galime sumažinti jų gamybą bei žalingą poveikį, stiprindami antioksidacines organizmo sistemas. Antioksidantai – tai molekulės, kurios gali atiduoti elektroną laisvajam radikalui, taip jį stabilizuodamos, neutralizuodamos ir tokiu būdu apsaugodamos ląsteles bei audinius nuo pažeidimo. Žmogus yra vienintelė būtybė, kuri pati pasigamina antioksidantus, tačiau didėjant oksidaciniam stresui, t. y. disbalansui tarp laisvųjų radikalų ir kūno antioksidantų, rekomenduojama papildyti organizmą natūraliais antioksidantais esančiais įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Svarbiausi antioksidantai, kurių organizmas pats pasigaminti negali, yra:

  • vitaminas E (riešutai, saulėgražų aliejus);
  • vitaminas C (citrusiniai vaisiai, brokoliai, braškės, paprikos, kiviai);
  • beta karotenas (morkos, geltonos, oranžinės bei tamsiai žalios spalvos vaisiai ir daržovės, grūdinės kultūros);
  • resveratrolis (raudonos vynuogės, daržovės, riešutai, kakava);
  • likopenas (pomidorai).