Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjus labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių

Renkantis gaminius, skirtus kepti ant grotelių, svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kepti kepsninėse. Natrio nitritas, reaguodamas su aminais ir amino rūgštimis, aukštesnėje nei 110 °C temperatūroje sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus.
Prekybos vietose nusipirktą žalią mėsą, jūros gėrybes būtina tinkamai supakuoti ir atskirti nuo kitų maisto produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Greitai gendantį kepti paruoštą maistą būtina laikyti šaldytuve tinkamoje temperatūroje. Jei vykstama į gamtą, maistą rekomenduojama gabenti ir laikyti švariuose šaltkrepšiuose ar kitose tam skirtose talpose. Jei lieka nesuvartoto maisto, jį reikėtų supakuoti į uždaras talpas ir užtikrinti reikiamą temperatūrinį režimą. Maistas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas, o esant aukštesnei nei 30 °C temperatūrai – ne ilgiau nei valandą.
Marinatai, padažai, turėję sąlytį su žalia mėsa, nebūtų vartojami. Reikia vengti bet kokio termiškai apdoroto (valgyti paruošto) maisto sąlyčio su neapdorotu maistu.
Labai svarbu užtikrinti maistui kepti ar gaminti naudojamų daiktų (iešmų, kepimo grotelių, kepsninių, pjaustymo lentelių ir kt.) švarą: juos būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu, išdžiovinti. Dažnai kepsninėms, grotelėms valyti yra naudojami metaliniai šepetėliai, kempinėlės, todėl svarbu, kad ant kepimui naudojamų paviršių, įrankių neliktų jų likučių.
Svarbiausia taisyklė – nepamiršti nusiplauti rankų prieš maisto gaminimą, po sąlyčio su žalia mėsa, po valgio ruošimo.

Parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *