Kodėl reikia plauti bei kaip teisingai nuplauti vaisių ir daržovę prieš valgant?

Kalbėdami apie sveiką maistą (vaisius, daržoves), turime žinoti ne tik ką valgome, bet ir kaip paruošti šiuos naudingus sveikatai produktus namų sąlygomis. Atnešus šviežias daržoves arba vaisius į namus pirmasis ir pagrindinis gerosios praktikos reikalavimas yra jų plovimas. Ir neturi reikšmes, iš kur Jūs atsinešėte šiuos gardėsius: iš nuosavo sodo, parduotuvės, turgaus, patikimo ūkininko. Bet kuriuo atveju atsisakykite minties suvalgyti vaisių ar daržovę tinkamai nenuplovę: tai ne tik žalinga, bet ir pavojinga Jūsų sveikatai.

Ir vaisiai, ir daržovės turi savybę rinkti savo paviršiuje dulkes, vabzdžius, kenksmingus mikroorganizmus (patogenus), pesticidus ir kt. Patogenai gali patekti iš mėšlo, kuris naudojamas kaip organinė trąša ekologiniame ūkyje; iš liekamojo vandens; po sąlyčio su gyvūnais ir vabzdžiais; gabenant maistą iš ūkio ar sodo į parduotuvę ar namus. Ir vaisiai, ir daržovės gali būti užteršti derliaus nuėmimo, perdirbimo, gabenimo ir paruošimo metu, nes kontaktuoja su per orą pernešamu nuodingu užkratu, su skirtingais paviršiais ir derliaus surinkėjų rankomis. Neužmirškime, kad ir vaisiai, ir daržoves auginami naudojant pesticidus, kurie apsaugo nuo vabzdžių, bet ir turi savo labai nepageidautiną galimą poveiki žmogaus organizmui, kuris mažinamas kruopščiai nuplovus vaisių ar daržovę. Štai kodėl neužmirškite ir netingėkite nuplauti ir vaisių, ir daržovę prieš valgydami.

KAIP TEISINGAI NUPLAUTI VAISIŲ IR DARŽOVĘ?

Švariomis rankomis arba tam tikslui skirtu švariu šepečiu nušveiskite vaisių ar daržovę po tekančiu vandeniu, pašalindami matomus nešvarumus. Galima vaisių ar daržovę pamirkyti keletą minučių vandenyje su geriamosios sodos žiupsneliu.