Koks kiaušinių tinkamumo vartoti terminas ir kaip suprasti kitą ženklinimo informaciją?

Kiaušiniai – vieni dažniausiai naudojamų maisto produktų, pasižyminčių aukšta maistine verte. Kaip ir daugelio kitų maisto produktų, kiaušinių kokybė ir maistinė vertė priklauso nuo daugelio faktorių, iš kurių vienas svarbiausių – šviežumas. Pasirinkti šviežiausius kiaušinius vartotojams padeda ant pakuočių nurodyti tinkamumo vartoti terminai.
Kiaušinius geriausia suvartoti per 28 dienas, skaičiuojant nuo jų padėjimo dienos. Į šį terminą yra įskaičiuojamas ne tik laikas, reikalingas kiaušiniams supakuoti ir atvežti į prekybos vietas, bet ir kiaušinių saugojimo namuose laikas. Kuo ilgiau užtrunka maisto produkto kelionė nuo jo pagaminimo vietos iki vartotojo, tuo labiau sutrumpėja tokio maisto produkto saugojimo namuose laikas. Sužinoti, iš kokios šalies atvežtus kiaušinius perkate, galite paprastai – tereikia atkreipti dėmesį į ant paties kiaušinio nurodytą šalies kodą (Pvz. LT – Lietuva, LV – Latvija, PL – Lenkija ir t. t.).
Nusipirkus, rekomenduojama kiaušinius laikyti šaldytuve, gamintojo pakuotėje, nes tai sulėtina bakterijų, esančių ant lukšto, dauginimąsi ir augimą, padeda sumažinti jų patekimo į vidų pavojų. Kiaušiniai jautrūs saugojimo temperatūros svyravimams, todėl turint galimybę, prekybos centruose juos geriau rinktis iš šaldytuvų. Reikia prisiminti, kad temperatūrų svyravimai trumpina kiaušinių galiojimo terminą.

Parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją