Listeriozė pavojingiausia besilaukiančioms moterims, kūdikiams ir žmonėms, kurių imunitetas yra nusilpęs

Rekomenduojame:

  • Vartoti tik gerai karščiu apdorotą gyvūninį maistą: jautieną, kiaulieną, paukštieną ir kt.
  • Prieš vartojimą kruopščiai nuplauti žalias daržoves.
  • Žalią mėsą laikyti atskirai nuo šiluma apdoroto ar vartojimui paruošto maisto, siekiant išvengti kryžminės maisto taršos.
  • Kruopščiai plauti rankas, įrankius, paviršius po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis.
  • Vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų.
  • Ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą gerai iškaitinti prieš vartojimą.
  • Vengti bet kokio ilgesnį laiką šaldytuve laikyto gyvūninio maisto, ypatingai paštetų.
  • Vengti šaltai rūkytų jūros produktų, šaltai rūkytų dešrų ar kitų panašių mėsos gaminių.

Plačiau apie listeriozę skaitykite čia.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija