Onkologinių pacientų mityba COVID-19 pandemijos metu

Kaip-maitintis-COVID19-metu-1 (1)

Maitinimosi rekomendacijos šiuo laikotarpiu turėtų remtis pagrindinėmis onkologinėmis ligomis sergančių pacientų mitybos rekomendacijomis bei maisto saugos ir higienos taisyklėmis. Onkologiniai pacientai visada yra padidintos rizikos ligonių grupė, kuriai, šalia sudėtingo ir ilgai trunkančio gydymo, tenka susidurti ir su kitais iššūkiais. Šiuo metu toks iššūkis – COVID-19 pandemija ir kitos įprastos sezoninės virusinės infekcijos. Negana to, susirgus onkologine liga, pacientams ir jų artimiesiems iškyla daugybė klausimų, kaip „teisingai“ maitintis, kad tai nepakenktų gydymui, nesukeltų ligos progresijos ar atkryčio, o valgomas maistas aprūpintų visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir pats valgymas vis dar teiktų malonumą.

Prasidėjus COVID-19 pandemijai šalia ankstesnių klausimų apie maitinimąsi, iškilo papildomų, susijusių būtent su šiuo sudėtingu laikotarpiu. Daugeliui norisi „sustiprinti arba pagerinti imunitetą“ ar kuo greičiau po gydymo „atstatyti imunitetą ir kraują“. Tam pasitelkiamos įvairios tariamos priemonės: specifiniai maisto produktai ar net įvairūs maisto papildai. Visgi, šiuo metu nėra jokių moksliniais tyrimais pagrįstų duomenų, kad kokie nors maisto produktai ar papildai gali apsaugoti ar išgydyti nuo COVID-19 bei kitų sezoninių infekcijų. Todėl maitinimosi rekomendacijos šiuo laikotarpiu turėtų remtis pagrindinėmis onkologinėmis ligomis sergančių pacientų mitybos rekomendacijomis bei maisto saugos ir higienos taisyklėmis.

Išsamias rekomendacijas rasite leidinyje „Kaip maitintis onkologiniams pacientams COVID19 metu?“, kurį parengė gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.