Sveikoms Šv.Velykoms – tinkamas kiaušinių pasirinkimas, laikymas, atsakingas vartojimas

Kiaušinis – tai aukštos maistinės vertės produktas, nes jame yra visos nepakeičiamos amino rūgštys, tos, kurių negamina mūsų organizmas ir kurios yra labai svarbios pilnavertei baltymų sintezei organizme. Kiaušiniuose gausu cholesterolio, cholino, B grupės vitaminų: B5, B7, B9 ir B12, vitamino A , vitamino D, antioksidantų luteino ir zeaksantino. Taip pat gausu mineralų: seleno, fosforo, cinko, geležies, kalcio. Anties kiaušinyje yra keturis kartus daugiau vitamino A, tačiau didesnis kiekis ir riebalų bei cholesterolio. Putpelės kiaušinis maistingesnis nei vištos kiaušinis, nes jame gausu geležies (3 putpelių kiaušiniai turi tą patį kiekį geležies kaip 1 vištos kiaušinis), taip pat daugiau kitų mineralinių medžiagų: fosforo, cinko ir kalcio, daugiau ir vitaminų.

Terminis kiaušinio apdorojimas padeda iki 90 proc. pasisavinti baltymus ir biotiną (vitaminą B7), svarbų nervų sistemos veiklai ir lipidų bei cukraus apykaitai organizme. Minkštai virtuose kiaušiniuose išlieka daugiau kalio ir seleno, o kietai virtuose kiaušiniuose padidėja sočiųjų riebalų kiekis ir oksiduoto cholesterolio kiekis, kuris ir didina širdies kraujagyslių sistemos riziką. Trumpas apdorojimas (3–5 min., kad ir kepimas), mažas ar vidutinis karštis padeda išlaikyti maistines kiaušinio medžiagas. Ilgai verdami kiaušiniai (apie 15 min.) praranda daug maistingųjų savo medžiagų ir tampa nenaudingi mūsų sveikatai.

Kiaušinių vartojimo rekomendacija – 2–3 kiaušiniai per dieną, du trys kartai per savaitę. Vienkartinis kiaušinių persivalgymas per Velykas gali apsunkinti skrandžio veiklą, sutrikdyti virškinimo procesą, nes šalia kiaušinių bus ir majonezo, taip pat ir kitų maisto produktų. Tad labai svarbu saikas – paragaukite visko, tačiau po nedaug, padarykite pertraukėles tarp valgymų.

Parduotuvėje daug informacijos apie kiaušinius, jų tinkamumo laiką, paukščių auginimo būdą suteikia ženklinimo informacija. Skaitykite atidžiai! Prieš perkant reikėtų įsitikinti, kad pakuotėje visi kiaušiniai yra sveiki, neprilipę prie pakuotės, nepažeistu lukštu. Kiaušinio lukštas – natūrali membrana apsauganti kiaušinį nuo neigiamo aplinkos poveikio, pavyzdžiui, išdžiūvimo, mikroorganizmų ar aplinkos kvapų.

Europos Sąjungoje visi kiaušiniai turi būti ženklinami specialiu kodu, kuris nusako, kokiomis sąlygomis buvo auginama ir laikoma dedeklė višta. Svarbiausias yra pirmasis skaičius, kuris nurodo, kokiomis sąlygomis buvo auginamas paukštis: ar ankštame narve, ar „laisvas“ paukštyno patalpose, ar ekologiškomis sąlygomis. Vidurinioji žymens dalis, sudaryta iš raidžių, rodo dedeklių vištų laikymo šalies kodą. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai žymimi LT, atitinkamai lenkiški kiaušiniai bus paženklinti raidėmis PL, o latviški – LV. Trečioji žymens dalis – tolimesni penki skaitmenys, nurodo paukštyno registracijos numerį, kuris reiškia, kad laikymo vieta yra kontroliuojama veterinarinės tarnybos.

Kiaušiniai pagal svorį skirstomi į keturias kategorijas, kurios nurodomos ant jų pakuočių: XL — labai dideli (73 g ir didesni), L — dideli (63–73 g), M — vidutiniai (53–63 g), S — maži (iki 53 g).

Rekomenduojama kiaušinius laikyti šaldytuve, nes taip laikant lėtėja bakterijų dauginimasis ir augimas ant lukšto, tai sumažina ar padeda išvengti jų patekimo į kiaušinį. Patartina kiaušinius laikyti gamintojo pakuotėje, kurioje ir nusipirkote, nes žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu, o pakuotė pasitarnaus kaip informacijos šaltinis, sekant kiaušinių galiojimo terminą. Kiek ilgai kiaušiniai išbus nesugedę, priklauso nuo jų laikymo sąlygų ir temperatūros – kuo ji aukštesnė, tuo trumpesnis kiaušinių saugojimo terminas. Labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, kad ant kiaušinio lukšto nesusidarytų drėgmės kondensatas. Neplaukite kiaušinių tik nusipirkę, nes sutrumpinsite tinkamumo vartoti terminą, nes vanduo pažeidžia apsauginę lukšto plėvelę, kuri dalinai apsaugo kiaušinį nuo ant lukšto buvusių mikroorganizmų patekimo. Patariama kruopščiai nusiplauti rankas, jei rankose buvo laikyti žali kiaušiniai. Išvirti kiaušiniai gali būti laikomi tris-keturias dienas, tačiau šaldytuve. Kambario temperatūroje kiaušinį patariama laikyti tik dvi valandas, nes ilgiau laikomi jie pradeda gesti.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Giedrė Bumblienė