Veikla mokyklose




Fizinio aktyvumo plėtros veikla ,, Aktyviai pasitinku vasarą“

Panevėžio miesto lopšelyje – darželyje ,,Gintarėlis“ 2025-06-17 dieną Ežiukų grupės vaikai džiaugėsi atėjusia vasara ir nutarė tarpusavyje pasivaržyti. Šias varžytuves pavadinome: ,, Aktyviai pasitinku vasarą“. Daug bėgome, varėme kamuolį, traukėme virvę, kol išsiaiškinome, kad visi grupės vaikai stiprūs, greiti ir nutarėme, kad šiandien laimėtojų nebus, na nebent – draugystė!

Veiklą suorganizavo ir pravedė Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Gintarė Griciūnaitė.

,,Moku prižiūrėti savo dantukus‘‘

Lopšelyje – darželyje ,,Kastytis“ buvo vykdoma tęstinė veikla, kurios metu ugdytiniai gilino žinias dantų priežiūros tema. Buvo aptarta, kodėl ir kaip tinkamai prižiūrėti dantukus, koks maistas palankus dantukams, o koks ne. Po paskaitos ugdytiniai dalyvavo viktorinoje, atsakinėjo į klausimus. Po užsiėmimo 4 savaites pasirinktinai buvo pildomas dantų valymo kalendorius, už kurio pildymą buvo įteikti diplomai. Susitarėme, kad taip šauniai vaikai dantukus prižiūrės visada!

Užsiėmimą vedė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Gintarė Griciūnaitė

2025 m. balandžio 4 d. Panevėžio „Vilties“ progimnazijoje 8b klasės mokiniams buvo pravesta paskaita tema „Maisto švaistymas – opi šių dienų problema“

Paskaitos metu mokiniai susipažino su pagrindinėmis maisto švaistymo priežastimis ir pasekmėmis aplinkai bei visuomenei. Taip pat buvo aptarti dažnai painiojami produktų galiojimo terminai – „Geriausias iki…“ ir „Tinka iki…“. Dauguma mokinių pripažino, kad šiuos užrašus dažnai supranta klaidingai ir dėl to išmeta dar vartoti tinkamą maistą.

Paskaitos pabaigoje, likus 20 minučių, mokiniai buvo suskirstyti į komandas ir dalyvavo interaktyviame žaidime, sukurtame pagal pabėgimo kambario principus. Žaidimo tikslas – kuo greičiau ir tiksliau įveikti penkis teminius lygius, susijusius su maisto švaistymo prevencija:

Mįslės apie maisto saugojimą – komandos turėjo įminti su maisto laikymu susijusias mįsles.

Teisingų faktų paieška – reikėjo atskirti, kurie faktai yra teisingi.

„Dingusių produktų byla“ – analizuojant situaciją, identifikuoti „dingusius“ maisto produktus.

„Virtuvės iššūkis“ – spręsti praktines užduotis, susijusias su maisto planavimu ir likučių panaudojimu.

„Misija – išsaugoti maistą!“ – kūrybinė užduotis, kaip sumažinti maisto švaistymą kasdieniame gyvenime.

Komanda, kuri greičiausiai ir tiksliausiai įveikė visus lygius, buvo paskelbta laimėtoja. Veikla ne tik pagilino žinias apie tvarius maisto vartojimo įpročius, bet ir skatino bendradarbiavimą, kritinį mąstymą bei kūrybiškumą. Paskaitą vedė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Jurgita Jakaitė-Gumbelevičienė.